fbpx
Cultivarea fragilor –  probleme actuale și soluții recomandate

Cultivarea căpșunilor: probleme actuale și soluții recomandate

Toamna și-a intrat în drepturi în ultimele săptămâni. Temperatura s-a răcit considerabil și am avut precipitații în cantități mari. Căpșunii au început să se pregătească pentru iernat, însă au nevoie de ajutorul producătorilor pentru a fi siguri că anul viitor vor produce un volum mai mare de fructe de calitate. Prezentăm mai jos câteva sfaturi utile despre ce anume trebuie să urmărim cu atenție sporită în această perioadă.

Evitați tratamentele excesive cu azot!

Evitați tratamentele excesive cu azot!

În cursul pregătirilor pentru toamnă-iarnă este extrem de important să fim atenți la cantitățile de azot: prea mult azot slăbește rezistența căpșunilor la iernat și deteriorează starea lor de sănătate. Din cauza dozelor prea mari de azot, plantele devin ținte mai ușoare pentru bolile cu fungii și în plus nu vor putea dezvolta rădăcini de susținere corespunzătoare.

Dacă nu ați inițiat încă procesul de creștere a nivelului de potasiu, faceți-o cât mai curând. În același timp reduceți cantitatea de azot folosit.

Îngrășământul Master 3.11.38+4 cu adaos de potasiu reprezintă o alegere bună pentru suplimentarea corectă cu potasiu.

Atenție la irigarea corespunzătoare!

Excesul de apă poate duce la înecarea și pierderea rădăcinilor, de aceea e important ca în această perioadă să nu udăm plantele urmând rutina obișnuită! Dacă puteți, utilizați tensiometru de sol pentru a urmări evoluția umidității solului.

Reduceți valoarea EC a soluțiilor folosite!

În locul nivelului obișnuit de 1,8-1,9 al valorii EC să urmărim să reducem valoarea la nivelul 1,5-1,6 – adică să operăm simultan creșterea ponderii potasiului și reducerea cantității totale a substanțelor nutritive. Acestea sunt importante din două puncte de vedere:

Pe de o parte, dacă aplicăm o cantitate redusă de substanțe nutritive cu o cantitate mai mare de apă vom forța plantele să-și oprească dezvoltarea și să se pregătească pentru iarnă. Pe de altă parte, putem evita astfel acumularea excesivă de sare în zona rădăcinilor. În cazul în care nu avem posibilitatea să udăm plantele în timpul iernii, apa va dispărea după un timp din biloane lăsând în urmă o concentrație mare de sare care poate produce arsuri la nivelul rădăcinii și, în consecință poate conduce la pierderea rădăcinilor.

Reduceți valoarea EC a soluțiilor folosite!

Să reținem că valoarea EC nu trebuie redusă brusc, ci gradual, în mai multe trepte, pentru a lăsa timp căpșunilor să se obișnuiască.

Creșteți nivelul pH!

Producătorii folosesc de regulă acid azotic dacă apa cu care irigă cultura are un nivel pH crescut. Acidul azotic reduce nivelul pH al apei și îmbunătățește absorbția substanțelor nutritive la nivelul rădăcinii. Însă adaosul de acid azotic înseamnă și suplimentarea aportului de azot ceea ce generează riscul de a depăși dozele reduse de azot, ideale pentru această perioadă. Pentru a evita excesul de azot putem crește nivelul pH de la valoarea de 5,5 până la 5,8 fără teamă pentru că o asemenea creștere a nivelului pH nu produce disfuncții în asimilarea substanțelor nutritive.

Reducerea EC și creșterea pH în tandem ajută la pregătirea căpșunilor pentru iernat.

Protejați-vă de mană!

Protejați-vă de mană!

Datorită condițiilor meteo și a aplicării unor doze prea consistente de azot, la unele specii pot apărea infestări cu mană. Pericolul apare sporadic dar probabilitatea infestării este cu atât mai mare cu cât se neglijează îngrijirea atentă a culturilor și nu se iau măsurile adecvate pentru prevenirea bolii.

Prevenirea bolii este importantă pentru că mana reduce suprafața frunzelor și de aceea nu permite căpșunilor să înmagazineze cantități adecvate de substanțe nutritive la nivelul rizomilor, respectiv slăbește capacitatea de iernat a plantelor. Dacă există mană ce se conservă în timpul iernii, la primăvară trebuie să ne așteptăm la reactivarea infestării.

Prezența mai consistentă a manei periclitează recolta din 2021, poate fructe o reducere cu până la 15-20% a volumului de produse recoltate. Așadar, protecția împotriva manei este extrem de importantă.

Lista soluțiilor autorizate/omologate care pot fi folosite împotriva manei poate fi accesată la următoarea adresă: https://www.madr.ro/omologare-produse-de-protectie-a-plantelor/lista-produselor-de-protectie-a-plantelor-omologate.html

Atenție și la infecțiile bacteriene!

În perioade cu precipitații abundente și aer umed, chiar și căpșunii cultivați în câmp deschis devin mai predispuși la boli. Petele uleioase pe suprafața interioară a frunzei, de genul celor vizibile și în imagini, este un semn al infecției bacteriene.

În această fază boala nu creează probleme prea mari, pentru că nu influențează potențialul de fructificare a căpșunilor, însă în lipsa protecției, caliciul se va colora în maro în perioada coacerii, ceea ce reduce considerabil valoarea de piață a produsului. Așadar, dacă observăm o materie uleioasă, de consistența unui gel sau ușor mai lichid pe reversul frunzei, merită să luăm toate măsurile de protecție ce se impun.

Atenție și la infecțiile bacteriene!

– În cazul în care vremea vă permite, folosiți soluții contact cu conținut de cupru pentru tratarea întregii culturi.

– Eficiența tratamentelor de protecție poate fi mărită cu utilizarea biostimulatorului Kendal. Acesta reduce susceptibilitatea crescută la bolile fungice și bacteriene, iar datorită conținutului de potasiu contribuie la fortificarea pereților celulari, ameliorează condiția generală a plantelor și crește rezistența lor la acțiunea factorilor de stres din mediu.

Tratarea afecțiunilor tulpinii

Tratarea afecțiunilor tulpinii

Este extrem de important să lucrăm cu atenție la părțile verzi. Toți stolonii noi trebuie îndepărtați cu foarfeca sau un cuțit ascuțit.Dacă le rupem cu mâna putem afecta tulpina și rădăcinile, iar părțile afectate devin mai vulnerabile la infecțiile cu fungi.

În imaginea cu rizomul tăiat în două vedem o plantă a cărei tulpină a suferit afecțiuni de natură mecanică. În consecință tulpina a fost rănită, iar rana a deschis dăunătorilor cale liberă spre rizom, ceea ce chiar și acum în perioada de toamnă, dar mai ales primăvara va produce simptome de letargie, și poate conduce la pierderea tulpinii.

Soluția la problema dată este agrotehnică, adică va trebui să evităm lucrările care pot produce aceste răni la tulpini. Dacă tulpina a fost totuși afectată să aplicăm soluții de contact pentru închiderea rănilor.

Produsele Megafol ajută la combaterea efectelor de stres cauzate de afecțiuni mecanice și la accelerarea regenerării plantelor.

– Soluția la problema dată este agrotehnică, adică va trebui să evităm lucrările care pot produce aceste răni la tulpini. Dacă tulpina a fost totuși afectată să aplicăm soluții de contact pentru închiderea rănilor.

– Produsele Megafol ajută la combaterea efectelor de stres cauzate de afecțiuni mecanice și la accelerarea regenerării plantelor.

Mult succes la cultivarea căpșunilor!