fbpx
NanoTac EC

NanoTac: Malagrow și USAMV Cluj-Napoca au lansat un studiu ce atestă eficacitatea produsului

Recent, Malagrow si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca au lansat un studiu important pentru testarea eficacitatii produsului NanoTac. In continuare va prezentam rezultatul acestui studiu:

În contextul tot mai astringent al protecței ecosistemului global, conceptul de combatere ecologică deține un loc important în managementul calității vieții prin obținerea de produse alimentare, fără reziduuri de pesticide.

În cadrul portofoliului firmei Malagrow, produsul NanoTac reprezintă un concept nou de combatere a insectelor fitofage cu impact negativ asupra producțiilor vegetale. Acțiunea insecticidă a produsului se realizează prin trei căi distincte: imobilizare, sufocare și inaniție, astfel șansa organismului vizat scade semnificativ comparativ cu insecticidele de sinteză chimică care de obicei vizează blocarea sistemului nervos. Totodată acest fapt conferă produsului posibilitatea combaterii formelor rezistente la pesticide și a evitării formării rezistenței. Totuși eficacitatea efectului insecticid nu trebuie comparată cu cea a insecticidelor de sinteză chimică care manifestă efect de șoc asupra insectelor țintă la scurt timp după aplicare.

Un alt atuu al produsului este că poate fi inclus în cadrul schemelor de tratament fără să afecteze semnificativ entomofauna utilă datorită lipsei de reziduuri toxice.

Produsul cu efect insecticid NanoTac a fost testat în conditii de câmp mpotriva dăunătorilor mentionati în tabelul de mai jos:

Dăunatorul Denumirea stiintifica Stadiul combatut Planta gazda
1 Paduchele verde al marului Aphis pomi Larvă și adult Mar
2 Paduchele trandafirului Macrosiphum rosae Larvă și adult Trandafir
3 Puricele buxusului Psylla buxi Larvă și adult Buxus
4 Defoliatorul buxusului Cydalima perspectalis Larvă Buxus

1.) Păduchele verde al mărului (Aphis pomi) a fost combătut în data de 8 iunie 2020, in condiții de pepinieră pe pomii altoiti cu ajutorul produsului Nano Tac în concentratie de 0.2%. După 48 de ore de la tratament s-a evaluat eficacitatea efectului insecticid. Efectul biocid a fost intre 98-100%. Considerăm că produsul NanoTac este foarte eficient în combaterea dăunatorului extrem de periculos care este și vector al nenumăratelor viroze ale mărului. Tratamentul a fost aplicat cu ajutorul unui atomizor Cifarelli cu o capacitate de 17L. Soluția s-a aplicat până la punctul de siroire, aproape de îmbăierea plantelor.

2.) Păduchele trandafirului (Macrosiphum rosae) a fost combătut în data de 9 iunie 2020, în condiții de câmp pe tufele de trandafir aflate în colecția S.C.H., cu ajutorul produsului Nano Tac în concentrație de 0.2%. La 48 de ore de la tratament s-a evaluat eficacitate efectului insecticid. Efectul biocid a fost între 96-100%. Eficacitate ridicată a produsului recomandă utilizarea acestuia pentru combaterea păduchelui trandafirului. De recomandat ca acest produs să se utilizeze cât mai repede posibil încat formarea coloniilor să fie prevenite. Datorită faptului că aceste colonii se formează pe tija bobocilor florali, combaterea acestora necesită un volum de soluție suficient încât să se îmbăieze colonia. La evaluarea inițială din 22 mai, tratamentul s-a executat cu un volum mai redus de solutie încât nu s-a ajuns la punctul de siroire. Eficacitatea tratamentului a fost de 80%, astfel a necesitat un tratament de corectare. Tratamentul a fost aplicat cu ajutorul unui atomizor Cifarelli cu o capacitate de 17L. Soluția s-a aplicat până la îmbăierea plantelor.

3.) Puricele buxusului (Psylla buxi) a fost combatut în data de 22 mai 2020, în condiții de câmp pe gardul viu de buxus aflat la S.C.H., cu ajutorul produsului Nano Tac în concentrație de 0.2%. La 48 de ore de la tratament s-a evaluat eficacitate efectului insecticid. Efectul biocid a fost între 55-75%.  De recomandat ca acest produs să se utilizeze din primăvară înaintea reproducerii în masă a dăunatorului și să se repete la 5-10 zile de la prima aplicare. Datorită faptului că acest dăunător invadează toată planta combaterea acestuia necesită un volum de soluție suficient încât să se îmbăieze toata planta gazdă. Tratamentul a fost aplicat cu ajutorul unui atomizor Cifarelli cu o capacitate de 17L. Soluția s-a aplicat până la îmbăierea plantelor.

4.) Defoliatorul buxusului (Cydalima perspectalis) a fost combătut în data de 20 iulie 2020, în condiții de câmp pe gardul viu de buxus aflat la S.C.H., cu ajutorul produsului Nano Tac în concentratie de 0.2%. La 48 de ore de la tratament s-a evaluat eficacitate efectului insecticid. Mortalitatea larvelor tinere a fost între 5-10%, la larvele de vârsta 3 și a 4-a nu s-a constatat mortalitate. Tratamentul a fost aplicat cu ajutorul unei pompe de înaltă presiune cu o capacitate de 80L cu care s-au spălat efectiv gardurile vii infestate de larvele de Cydalima perspectalis.

Dir. SCH Dr Biolog Lukacs Lehel 

Dr. Ing Somsai Alpar Peter