fbpx
2 (5)

Importanța utilizării produsului adecvat de bor

1 (4)

Generalități despre absorbția borului

Rolul borului în viața plantelor este extrem de complex. Aportul corespunzător de bor susține absorbția substanțelor nutritive, transportul carbohidraților și acumularea lor, precum și înflorirea și fructificarea. La nivelul solului o parte din bor devine accesibil în urma descompunerii compușilor organici și a proceselor de dezintegrare, iar borul și acidul boric rezultat pot fi absorbite de plante.

Gradul de absorbție a borului poate fi ameliorat de aciditatea chimică a solului, iar cantitatea absorbabilă poate fi redusă după ameliorarea solului cu calcar. Borul se fixează și în mineralele solului argilos, astfel fracțiunea argilei din sol influențează conținutul de bor hidrosolubil (absorbabil) din volumul total de bor prezent în sol.

Borul este absorbit de plante sub formă de borați. Borul este unul din substanțele nutritive lente, însă aportul adecvat de bor și transpirarea facilitează migrarea spre vârful plantei. În anumite situații se observă un conținut mai ridicat de bor în locul în care se absoarbe borul decât în țesuturile mai îndepărtate, de aceea este important să folosim compuși de bor care se absorb rapid și sunt transportați la fel de rapid.

Funcția fiziologică borului

Prin efectul exercitat asupra sintezei auxinei, micronutrientul își asumă un rol important în reglarea hormonală a creșterii. Deficiența de bor inhibă diviziunea celulară și activitatea celulelor din țesutul conductor, astfel se blochează formarea țesutului rădăcinos și conductor. Deficiența de bor tulbură transportul de carbohidrați și încetinește transportul asimilatelor. Frunzele vor acumula carbohidrați însă în celelalte părți ale plantei vom avea deficiență de carbohidrați. Iar distribuția disproporționată a carbohidraților încetinește sinteza proteinelor.

Plantele cu aport de bor adecvat, ca efect al distribuției favorabile de asimilate, gestionează apa mult mai bine decât plantele cu deficiență de bor.

Aportul adecvat de bor stimulează alimentarea rădăcinilor cu carbohidrați și contribuie la dezvoltarea tubului polinic prin care susține și absorbția de ioni activi și în consecință ameliorează organele generative și randamentul sub raport calitativ și cantitativ. Dintre toate microelementele borul are cea mai puternică influență asupra inflorescenței și fructificării, așadar asupra cantității producției.

Aportul optim de bor influențează în mod favorabil și calitatea producției: contribuie la creșterea conținutului de zahăr al produsului, fructelor. Cantitatea de bor este mai mare în părțile verzi/vegetative, iar nevoia de bor a dicotiledonatelor este considerabil mai mare decât a monocotiledonatelor.

2 (4)
3 (2)

Rolul borului în producția agricolă

Fructificarea necesită bor întotdeauna, mai ales în cazul plantelor cu sâmbure mic, pentru că acest sâmbure de dimensiuni mici nu reușește să asigure cantitatea necesară pentru plantă. O astfel de plantă este, de exemplu rapița, semințele de rapiță nu depozitează suficiente microelemente pentru planta matură, de aceea trebuie să asigurăm nu doar aportul de elementele macro și mezo ci și micro.

Borul este un microelement cu acțiune complexă prezent în concentrație mare în țesuturile cruciferelor, cum este și rapița. Datorită rolului în reglarea sintezei auxinei, borul este probabil cel mai important factor în pregătirile de toamnă. Deficiența de bor inhibă creșterea rădăcinii și formarea țesutului conducător, iar planta cu deficiență de bor va începe iernatul fără a dispune de suprafața de absorbție adecvată.

Iar rolul de primăvară a borului în dezvoltarea etapei de înflorire se va reflecta direct în producția obținută. Borul contribuie la intensificarea metabolismului glucidelor, iar prin reglarea asimilării de ioni plantele cu conținut adecvat de bor devin mai rezistente la secetă.

Simptomele deficienței de bor

Simptomele de început care apar în general în cazul deficienței de bor sunt cloroza, îngălbenirea frunzelor tinere, iar mai târziu distrugerea țesutului, necroza frunzelor. Dacă vârful de lăstar moare, mugurii laterali devin mai activi iar planta va produce ramificații nedorite iar frunzele tinere devin fragile. Inhibarea activității rădăcinilor și aportul limitat de ioni are ca efect oboseala și înfometarea plantei care va afișa mai devreme simptomele lipsei de apă. Multe specii vegetale prezintă în mod caracteristic, internodii scurte respectiv tulpini groase și cărnoase la care la un moment dat se va observa scobirea, putrezirea din interior a rădăcinii.

De ce este Boroplus un plus

Sub formă de acid ortoboric monomer chelatat de etanolamină, Boroplus conține 11% bor, ușor asimilabil și imediat utilizabil pentru plante. Borul aplicat foliar se absoarbe direct la locul aplicării, în frunze, așadar migrația lentă a substanței nutritive către vârf nu reprezintă nici o problemă. Datorită conținutului substanțial de bor monomer și al chelatului organic care facilitează absorbția, Boroplus se absoarbe mai bine decât polimerii de bor. Se integrează mai rapid și mai eficient în metabolism

Datorită efectului de ameliorare a creșterii structurii rădăcinoase și a conținutului echilibrat de microelemente caracteristic produsului Boroplus , culturile de toamnă vor intra în iarnă cu un efectiv sănătos, dezvoltat în proporții optime, având culoarea verde uniform. Boroplus  nu produce arsuri, este ușor de amestecat, se aplică din amestecul din rezervor. Datorită conținutului concentrat de bor și absorbției aproape perfecte, acoperă nevoile plantelor chiar și în cantitate de 1 litru la hectar.